Συνολικές προβολές σελίδας

Η ερώτηση που ζητά απάντηση σε αυτό το ιστολόγιο!

Άραγε μπορούμε με αφορμή την αρμονία της μουσικής να στοχεύσουμε στην αρμονία της ψυχής, εκφράζοντας τις μουσικές μας σκέψεις, μοιράζοντας τις μουσικές μας γνώσεις μας και συνθέτοντας νότες προβληματισμού και δημιουργικής σκέψης μεταξύ μας, ευαισθητοποιώντας ο ένας τον άλλο;

Άραγε πώς συνδέονται η καλλιέργεια της ακοής με την καλλιέργεια της ψυχής;


Αρμονία, Θεωρία, Ιστορία Μουσικής, μουσικά όργανα και άλλα μουσικά μαθήματα ή μουσικά ενδιαφέροντα.

Για να ενημερώνουμε και να ενημερωνόμαστε σχετικά με το μάθημά μας,και ό,τι ενδιαφέρον ή ωφέλιμο έχει διδαχθεί στην τάξη μας.
Αλλά και για να ενημερωνόμαστε γενικά για τη μουσική δημιουργία, να δημοσιεύουμε τις εργασίες μας ή άλλα θέματα που θέλουμε να μοιραστούμε, για να προκαλέσουμε μια νότα προβληματισμού και δημιουργικής, ωφέλιμης σκέψης !

Παρασκευή 22 Ιουνίου 2018

Πώς να λύσω ένα θέμα αρμονίας;

Προσπαθούμε να λύνουμε κάθε θέμα με τον γρηγορότερο και μεθοδικότερο τρόπο!
Δοκιμάστε αυτόν τον τρόπο, και όχι να λύνετε το θέμα, χωρίς καμία σκέψη, απλά συμπληρώνοντας κάθετα τις συγχορδίες σαν να ..λύνετε sudoku! Μπορεί να έχουμε συνηθίσει να ''λύνουμε κατευθείαν'' το θέμα, όμως για δείτε μήπως με τον παρακάτω τρόπο κερδίζετε χρόνο; !  Έχοντας σχηματίσει την γραμμή του μπάσσου, έχουμε ήδη σκεφτεί την ομαλή και όμορφη μελωδική του κίνηση, και οι υπόλοιπες φωνές συμπληρώνονται ευκολότερα, αποφεύγοντας τα λάθη! (Άρα πλησιάζουμε κάποιους από τους στόχους  μας για δημιουργικότητα -10% και καλή κίνηση των φωνών-20%),
  • Α. Βλέπουμε το θέμα και σημειώνουμε--σκεφτόμαστε κάποια στοιχεία. 
  • Β.  Γράφουμε μόνο τις βαθμίδες και τον μπάσσο.
  •  Γ. Συμπληρώνουμε τις ενδιάμεσες φωνές.

Λίγο πιο αναλυτικά τα βήματα:
Α. 1. Βρίσκουμε τις μετατροπίες, και τα πτωτικά σχήματα (τέλεια, ατελής, μισή, απροσδόκητη πτώση).
Πώς γίνονται οι πτώσεις; (πχ έχει πτωτικό; έχει Ναπολιτάνικη;)
Συνήθως φαίνονται από τον χωρισμό του θέματος σε ενότητες, πιθανόν από τις μεγαλύτερες αξίες στο σημείο της πτώσης, ή από σημεία όπως κορώνα, κόμμα κλπ. 
2. Βρίσκουμε τις αλυσίδες.
3. Βρίσκουμε κάποιες αλλοιωμένες νότες που θα μπορούσαν να εναρμονιστούν με κάποια αλλοιωμένη συγχορδία (παρατηρώντας τα μελωδικά διαστήματα που σχηματίζονται στη μελωδία).
         Με αυτό το βήμα, έχει λυθεί το 30% του θέματος χωρίς να αγγίξουμε καν το πεντάγραμμο! (όπως μας είπε ο κ. Τσούγκρας καθηγητής του Τμ.Μουσ. Σπουδών, στο σεμινάριο της 4.11.16).
Έχοντας εντοπίσει τα παραπάνω, καλύπτουμε το μεγαλύτερο ποσοστό της βαθμολογίας, το 50% , που δίνεται στην λειτουργικότητα των συνδέσεων.
4. Παρατηρούμε τον αρμονικό ρυθμό: 20%.
5. Βλέπουμε ποια μελωδικά στοιχεία -μοτίβα του θέματος θα μπορούσαν να χρησιμοποιηθούν για μιμήσεις.
Β..  Σημειώνουμε τη μελωδική γραμμή μόνο του μπάσσου και τις βαθμίδες. 
Γ. Τέλος προσθέτουμε τις εσωτερικές φωνές.
Δ. Ελέγχουμε για λάθη και προσπαθούμε να προσθέσουμε πιο ενδιαφέρουσες μελωδικές κινήσεις, 

Δεν υπάρχουν σχόλια: